Web Yapılandırma (web configuration) Dosyaları

Web siteleri hiyerarşik olarak işlenen bir dizi XML yapılandırma dosyası ile yapılandırılırlar. Bu dosyalardan ilki machine.config dosyasıdır. .NET Framework config dizininde yeralır. Bu dizin genellikle şu konumdadır:

%WINDIR%\Microsoft.NET\Framework\versiyon\Config\machine.config

machine.config dosyası windows, konsol, sınıf kütüphanesi, web uygulamaları gibi tüm uygulama türleri için gerekli ayarların bulunduğu dosyadır. Bu ayarlar tüm makine çapında ayarlardır.

machine.config dosyasının bazı ayarlar hiyerarşi içinde bulunan web.config dosyaları tarafından ezilebilir (override). Global olanlar .NET Framework’ü tamamladıklarından korumalıdırlar ve web.config dosyaları tarafından ezilemezler.

Hiyerarşide sıradaki dosya machine.config ile aynı dizinde yer alan “kök (root)” web.config dosyasıdır. Bu dosya varsayılan web sunucu ayarlarını içerir. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu ayarların bazıları machine.config dosyası ile yapılan ayarları ezebilir.

Seçmeli olarak her web sitemizin ana (root) dizinine web.config dosyası ekleyebiliriz. Bu dosya içinde önceki ayarları ezebilen ayarların yanı sıra ilave ayarlar da yapılabilir. Ayrıca her web uygulamımızda aynı şekilde şeçmeli olarak daha fazla ayar sağlayan veya önceki ayarları ezen web.config dosyasına sahip olabilir. Web uygulaması içindeki her alt dizin seçmeli olara önceki ayarların alt kümesinin geçerli olacağı bir web.config içerebilir.

Yapılandırma dosyaları en genelden en özele doğru işlenirler.

Bu dosyalar XML dosyaları oldukları için herhangibir text veya XML editör programı ile değiştirilebilirler. web.config dosyasını değiştirmenin bir diğer yöntemi ise .NET Framework Configuration eklentili Microsoft Management Console (MMC) kullanmaktır. Böylece sağlanan grafik kullanıcı arayüzü (GUI) ile bir yöneticinin değiştimek isteyebileceği bazı ayarlar rahatlıkla değiştirilebilir.

Ayrıca Visual Studio 2005 web.config dosyasının ayarlarının değiştirilebileceği araç olan “Web Site Administration Tool”u sağlar. Bu araca ulaşmak için “Website” menüsü altındaki “ASP.NET Configuration” menü seçeneği kullanılabilir. Bu araç bize güvenlik, uygulama yapılandırması, sağlayıcı yapılandırması kategorilerinde yapılandırma dosyasını düzenleme olanağı tanır.

Kaynak: MCTS Exam 70-528 Microsoft .NET Framework 2.0 Web-Based Client Development Trainnig Kit
Yazı oluşturuldu 141

Bir yanıt yazın

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön