Kullanılabilirlik konuları ve İETT

Her ne kadar ülkemizde de yavaş yavaş arayüz geliştirme ve yazılım geliştirme farklı uzmalıklar olarak algılanmaya başlasa da hala katedilmesi gereken çok mesafe var.

Kullanılabilirlik konusu alt yapının yetenekleriyle sınırlıdır. Alt yapının size izin vermediği özelliklerin müşteriler tarafından istenmesi elbette geliştiren için çok büyük acıdır. Ama öte yandan alt yapının yeteneklerini bilmek ve arayüzde mümkün olan en iyi kullanılabilirliği sunmamız oluşturmaya çalıştığımız ürünün kalite algısını üst düzeylere çıkartacaktır.

Elbette bu yeteneklerin yanlış kullanılması da ters bir etkiyi doğrucaktır. Örnek vermek gerekirse bir arama kutucuklarına yazmak için geldiğiniz de önceki yazılmış metnin silinmesi çok yaygın bir uygulama. Bir çok sitede görülebilir. Ama yaygın olması doğru olduğu anlamına gelmiyor. Mantık olarak kullanıcının yazdığı bir metni yine kullanıcının silmesi doğrudur. Burada bahsettiğim arama kutucuğunda bulunan “Type to search” initial textin silinmesi değil. “abc xyz” şeklinde yaptığım ve arama sonuçlarından memnun olmayarak arama metnini değiştirmek istediğimde “abc xyz” metninin temizlenmesi. Arayüz geliştiren arkadaşlara önerim bu metni silmek yerine, seçili duruma getirebilirler. En doğru uygulama bu olacaktır.

Ne kadar can sıkıcı olabileceğine örnek vermek gerekirse yazdığım durak adını her seferinde tekrar yazmak zorunda kaldığım şu sayfaya bakabilirsiniz…

http://harita.iett.gov.tr/

Aynı mantık sayfa üstünde bulunan hat arama ve adres arama kutuları için de uygulanmış ve kanımca hoş bir kullanılabilirlik örneği değil… Geliştirmeyi yapan arkadaşın kodunu sadece initial texti temizleyecek ve diğer metinleri seçecek şekilde değiştirmesi yeterli olacaktır.

Tabi ki bu haliyle de çok faydalı. Kullanışlı ama çok ufak dokunuşlarla kullanılabilirlik ve kalite algısını üst düzeye çıkarmak mümkün.

Klavyeleriniz şen ola…

Yazı oluşturuldu 141

Bir yanıt yazın

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön