Dotnet Core Web uygulaması nasıl güncellenir?

Selamlar herkese,

Sanırım bir başlığı açmam gerekecek. ASP.NET Core MVC ile geliştirdiğim web uygulamasını nasıl güncelleyiyorum? Size bu yazımda biraz bundan bahsetmek istiyorum.

Geliştirme ortamı olarak Visual Studio 2017 kullanıyorum ancak Visual Interdev’ den bu yana çok uzun yıllardır burada pek bir değişiklik olmadı. O yüzden gelecekte de köklü bir değişiklik beklemiyorum.

Öncelikli olarak kendi geliştirme ortamınızda değişikliklerinizi yaptınız. Varsa testlerinizi çalıştırdınız, yoksa kodunuzun işlevlerini fonksiyonel olarak test ettiniz, her şeyin olması gibi çalıştığına kanaat getirip canlı ortamdaki uygulamanızı güncellemeye karar verdiniz.

Şimdi size adım adım izlediğim yolu ve püf noktalarını vermeye çalışacağım.

Sahnenin Kurulması

Daha önce bir ya da bir kaç release çıktığım bir projeyi güncelleyeceğim. O yüzden sistemde hazırlanmış release dosyaları olması muhtemel. Hatta başka projeler de olabilir. O nedenle ben şöyle bir klasör yapısı kullanmayı uygun görüyorum: “C:\Projeler\Release\ProjeAdi\UygulamaAdi

Örnek ile açıklamam gerekirsetüm kaynak kodları “C:\Projeler” altında dururken tüm çıktığım paketleri “C:\Projeler\Release” klasörü altında topluyorum. Ancak bunu yaparken de bir proje altında birden fazla deploy edilmesi gereken web uygulaması, API vb. olabileceği için proje adıyla açtığım klasörün altında da ürün ya da uygulama adıyla açılmış bir klasör içine publish ediyorum. Mesela bugün “URLSohertener” adlı projenin “URLShortener.Web” uygulamasını güncelleyeceğim için bu uygulamaya publish çıkacağız.

Publish edilecek folder ve üst folder içinde şu an bulunan dosyalar şunlar:

Görüldüğü üzere uygulama adının yanında tarihler yazan bazı rar dosyalar var. Bunlar önceki çıkılan publishlerin sıkıştırılmış yedekleri. Ben yöntem olarak çıktığım her release paketini sıkıştırılmış ve tarihlenmiş olarak saklıyorum. Tarihler neden önemli birazdan göreceğiz.

Not: Tabi ki CI/CD ile yapmak çok şık olur ama bireysel olarak bir şeyler yapmaya çalışırken her şeyi dört dörtlük yapmaktan önce ortaya birşeyler (MVP – Minimum Viable Product) çıkartıp insanların kullanımına sunmak daha öncelikli bir hal alıyor.

Publish (Release) Çıkılması

Visiual Studio ile açık olan solution üzerinde publish yapılacak projeadı üzerine faremizle ters tıklayarak combo menünün açılmasını sağlarız.

Açılan kombo menü üzerinde “Publish” seçeneğine tıklayarak projeye ait daha oluşturulmuş publish profil detaylarının görüntülendiği ekran çıkacaktır.

Ekran görüntüsünde görüleceği üzere burada publish profil adı ve publish butonun dışında nereye publish yapılacağı, mevcut dosyaların silinip silinmeyeceği, yapılacak publish için debug/release konfigurasyonu bulunmakta.

Her zaman bu ekran üzerinde yeni bir profil tanımlayabileceğiniz gibi actions altından profil adını değiştirme ve profil silme işlemini yapabilirsiniz. Mevcut profil ayarlarını değiştirmek isterseniz “Configure…” bağlantısına tıklamanız yeterli olacaktır. Bu ekranda target locatio’a gitmek isterseniz tıklanabilir bir link konulmamış ama yolu clipboarda kopyalayabilmeniz için ufak bir buton eklenmiş.

Daha önce publish yapmadıysanız ilk seferde buradaki detayları ayarlamanız gerekebilir. O yüzden “Configure…” bağlantısına tıklayarak nasıl bir şeyle karşılacağınızı biraz anlatmak istiyorum.

Bağlantıya tıkladığınızda açılan popup ekranda sizi “Connection” ayarları karşılar.Bu ayarlar Publish Method ve Target Location ayarlarıdır.

Bu ayarlar içinde Publish method ile dört (4) farklı metoddan birini seçebilirsiniz.

Hepsinin detaylarına giremeyiz ama isimleri aslında ne olduklarını anlatıyor.

Biz “File System” seçiyoruz. Dosyaları harddiskimizde belirlediğimiz yere (Target Location) bırakmasını isteyeceğiz. Target Location ayarında yukarıda ayarladığımız klasörlerin seçili olduğunu göreceksiniz.

Next butonuna tıklayarak sonraki ayar ekranına geçebiliriz. Bu ekranda bizi karşılayan ayarlar Configuration, Target Framewok, Deployment Mode, Target Runtime, File Publish Options, Database ayarları bulunmakta

Burada işler biraz karışıyor. Bu ekran gerçekten ne yaptığınızı bilmenizi gerektiren bir ekran. Bu nedenle bu ayarlara biraz daha detaylı bakalım.

Configuration (Debug/Release): Burada Release/Debug seçimi yaparak derlenecek dosyalaradebug yapmanızı kolaylaştıran ilavelerin yapılıp yapılmayacağına karar verirsiniz. Test ortamları dışında canlı ortamlara yapılacak publishler için kesinlikle “Release”seçilmelidir. Çünkü debug yapılacak şekilde derlenen kodların performansı daha düşük olacak ve canlı ortamda gereksiz performans kayıplarına neden olacaktır.

Target Framewok: Açıkçası burada sadece sistemde yüklü olan frameworkler listeleniyor mu yoksa sadece uygulamanın frameworkü mü listeleniyor bilmiyorum. Yani uygulamayı desteklenen farklı frameworkler release edebiliyor muyum fikrim yok. Muhtemelen sadece uyumlu olanı listeliyor. Çünkü sistemimde .NET Framework 4.7.2 olduğu biliyorum ama burada çıkmıyor.

Deployment Mode (Framework-dependent/Self-Contained): Bunu incelemedim ama isimlerinden anladığım kadarıyla self-contained seçildiği zaman gerekli framework dosyalarını da içerecek şekilde pakete ekliyor ve paketi şişiriyor diye tahmin ediyorum. O yüzden kurulum yapacağım sunucuda framework olduğu için ben Framework-dependent olarak ayarlıyorum.

Target Runtime (Portable/win-x86/win-x64/osx-x64/linux-x64): Burada kurulum yapılacak sunucun işletim sistemi ve işlemci mimarisine göre karar verebilirsiniz ya da benim gibi portable seçerek herhangi bir işletim sisteminde çalışacak şekilde paketinizi oluşturabilirsiniz. Paketiniz şimesin benim tek platform ile işim olur diyorsanız portable yerine onu seçmeniz önerilir.

File Publish Options: İşaretleyerek önceki publishe ait dosyaları silerek temiz bir klasör içine publish çıkılmasını sağlayabilirsiniz. Ben genelde bunu işaretliyorum. Değişen giden bir kütüphane, dosya vb. var ise paketin içinde kalmaya devam ederek şişkinlik yapsın istemiyorum.

Database: Eğer projenizde SQL server vb. ayarlanmış bir database var ise onunla ilgili bir bilgi veriyor. (Ben MongoDB kullandığım için burada bir işlem yapmıyorum.)

Temel konulara değindiğimize göre atrık publish butonuna tıklayabilir ve publish işleminin tamamlanmasını bekleyebiliriz. İlerlemeyi Web Publish Activity ekranında takip edebilirken, olup biteni detaylı olarak görmek için “Output” ekranına göz atabiliriz.

Evet publish’i çıktık ve deploymen aşamasına geçebilir dosyaları sunucuya atarak canlı ortamdaki yazılımın güncellenmesini sağlayabiliriz.

Deployment: Tam (Full) veya kısmi (parital)?

Publish sonunda projenin çalışması için gerekli tüm dosyaları dosya sisteminde oluşturduk.Bunların hepsini sunucuya kopyalabileceğiniz gibi sadece son deploymenttan sonra değişen dosyaların kopyalanmasını (partial deployment) terich edebilirsiniz.

Eğer partial deployment yapmaya karar verirseniz işte bu noktada hatırlarsanız yukarıda “Ben yöntem olarak çıktığım her release paketini sıkıştırılmış ve tarihlenmiş olarak saklıyorum. Tarihler neden önemli birazdan göreceğiz.” demiştim. Daha önce yapılmış olan deployment paketlerini sakladığım için son deployment tarihini hatırlamak gibi bir dertten kurtulmuş oluyorum.

Dosyaları publish ettim klasördeyken arama kutusuna şunu yazıyorum “datemodified:<={son-paket-tarihi}“. Eğer yedekler içindeki en günce paket tarihi 31 Ağustos 2018 ise şu şekilde yazıyorum “datemodified:‎<=31.‎08.‎201“.Böylece dosya sistemim benim için bu tarih dahil olacak şekilde eski dosyaları göstermiş oluyor. Tek yapmanız gereken listelenmiş dosyaları seçerek silmek ve sadece son deploymenttan bu yana değişmiş olan dosyaların kalmasını sağlamak

BONUS: Aynı günde yapılan farklı deployment durumlarında tarih yanına saat de yazabilirsiniz. Örnek: datemodified:‎<11.‎10.‎2018 13:00

Artık son adım olarak bu pakete dahil olan dosyaları klasörü ile sıkıştırıp, dosya adına tarih ekleyerek yedek olarak bir kenarda durmasını sağlarız.

Bu dosyayı aynı zamanda sunucumuza dosyaları kopyalamak için de kullanacağız.

Son Adım

Oluşturduğumuz publish dosyasını sunucumuza taşırız. Burada ister FTP yap, ister RDP o dosya sunucuna kopyalansın yeter 😀

Sonrasında ben şu adımları izliyorum. Bir tane deployment klasörüm var. Sıkıştırılmış dosya içeriklerini buraya açıyorum.

Publish yapılacak web uygulamasının bulunduğu klasörü her ihtimale karşı sıkıştırıp, tarih vererek yedekliyorum.

IIS kullanıyorsanız uygulamayı ve application poou durdururak kilitli dosyalar varsa bırakılmasını sağlıyoruz ki kopyalamada sorun çıkmasın.

Sonrasında deployment klasörüne açtığımız dosyaları uygulama klasöründeki dosyaları ezerek kopyalıyoruz.

Bu noktada en önemli konu eğer development için ayrı ayrı config
dosyasınız yoksa ise canlı ortamdaki config dosyasınızı ezmeden varsa
yeni eklenen ayarları bu dosyaya manuel olarak eklemektir.

Artık uygulamayı güncellediğimize göre tekrar IISde application pool ve uygulamayı start ediyoruz. Uygulama adresine gittiğimizde açılıyorsa ne mutlu bize. Haydi geçmiş olsun.

Bir başka yazımızda buluşmak üzere. Klavyeleriniz şen ola.

Yazı oluşturuldu 141

Benzer yazılar

Aramak istediğinizi üstte yazmaya başlayın ve aramak için enter tuşuna basın. İptal için ESC tuşuna basın.

Üste dön